onsdag 12 januari 2011

Vertyg för tecknande

Graphgear 500
Ibland så får jag frågor om vad för verktyg jag använder när jag tecknar. Som vilken typ an sudd jag föredrar och pennor och sånt... Så jag tänkte att jag då och då i bloggen ska prata lite om olika grejer som jag föredrar att använda! Så nu tänkte jag börja med att prata om det mest grundläggande... Blyertspennan och suddet!

När det gäller pennor så gillar jag stiftpennor (0.5 mm stift fördrar jag) för att dom alltid är skarpa och gör det lätt att rita små detaljer. Själv ritar jag med en Graphgear 500 gjord av märket Pentel. Dom finns att köpa både på nätet och på de fletsa Akademibokhandlar och Bokia, men ibland kan de vara slut eftersom de inte tar in så många av dem jämnt. Därför brukar jag alltid köpa några stycken varje gång jag behöver nya pennor. Det är nämligen så att de här pennorna är lite känsliga så om man tappar dem i golvet (vilket jag gör JÄMT! klumpeduns som jag är...) så kan mekanismen inuti dom gå sönder.  Dom kostar mellan 70-100 spänn.

När det gäller sudd så ska man vara nogrann... Varför? Jo ni vet när man tecknat en jättefin bild och ska sudda lite och så plötsligt får man nån kladdig svart fläck utav suddet! (jätteirriterande) och den går inte att sudda bort! Det beror på att det är PLAST i suddet och inte GUMMI. Plast är inte lika bra på att sudda, och inte lika miljövänligt som gummi. (egentligen heter det ju suddgummi, även om man oftast bara säger sudd.) Så man ska vara nogrann med att se till att det inte är plast i sitt sudd. Och hur ser man det? Jo, det står på "PVC free" på suddet eller förpackningen. Faktiskt är oftast gummi-sudd billigare än plast-sudd.
Sånt här sudd har jag!

Några bra märken som brukar göra fina gummisudd är Faber-Castell och Staedler.(finns oxå på bokia eller akademibokhandeln) Själv har jag ett långsmalt sudd från Staedler som ser nästan ut som en krita som fungerar jättebra att sudda med. Det är liiiite dyrare än andra sudd (15 spänn i stället för 7... ohhh vad dyrt va? hahaha)

Men man ska först och främst alltid använda de verktyg man känner sig bekväm med! Oavsett vad nån annan säger!

// Carromic

8 kommentarer:

 1. Hej... fortsätter Bleckmossen i KP?

  SvaraRadera
 2. Japp, Bleckmossen kommer fortsätta i KP. Det är andra äventyr dock än det som är i Albumet

  SvaraRadera
 3. Hej, jag måste tack för tipsen eftersom jag är ett stort manga-fan!!!!!!!! NI är så duktiga!! En stor puss till er!!!

  SvaraRadera
 4. Graphgear 500 ser riktigt bra ut. Måste prova det någon gång. Men hur blir det sen när stiften tar slut i pennan? Ska man köpa stift speciellt menade för märket eller går andra stift i samma storlek bra?

  Tack! Kan inte vänta tills att få mer information på era verktyg. 0:3

  SvaraRadera
 5. Det är heeelt vanliga stift i en Graphgear penna. Man kan köpa vilka som helst. Den största skillnaden mellan oliak stift är oftast att dom lite billigare går av liiite oftare. Själv så trycker jag jättehårt när jag ritar så stiften går av jätteofta oavsett vilka stift jag har. Så jag köper de första bästa jag får tag i!

  Det finns Graphgear för 0.7 stiff, 0.5 stiff och 0.2! Så det är bara att välja det som passar en bäst!

  Ibland kan man välja 'hårdlek' på stifften. Det vill säga hur hårda dom är. de kan heta 'B' eller 'b2' 'b4' 'hb' 'h' 'h2' m.m
  B betyder Mjukt. H betyder Hårt. För mjuks stift eller för hårda kan vara jobbigt. HB är mittimellan läge, och de flesta stiftpennor innehåller HB-stift. Själv kör jag med HB.

  SvaraRadera
 6. jag har ett sådant sudd fast ett rosa, de fungerar jätte bra eller hur?

  SvaraRadera
 7. Jag har en sån sudd som är lite röd-rosa, :)
  http://finlandsgullet.wordpress.com/

  SvaraRadera