tisdag 15 mars 2011

Oskars favoritserier #1

En vanlig fråga jag får är hur jag får idéer till Bleckmossen när jag skriver. Förutom saker som har hänt mig och mina kompisar hämtar jag mycket inspiration från böcker och tv-serier.

Men en sak som jag inte tänkt på förut är hur påverkad jag är av de serier jag läste när jag var yngre. För ett tag sedan var jag hemma hos min mamma och hittade flera kartonger med mina gamla seriealbum på hennes vind.

Samtidigt som jag har skrivit manuset till Bleckmossen-boken har jag passat på att läsa om hela bunten! Det är otroligt häftigt att minnas varenda liten serieruta fastän jag inte tänkt på dem på väldigt många år (jag är ju rätt gammal...).  Jag förstår också att det är de här serierna som fått mig att börja älska allt som handlar om mysterier, spioner och hemliga agenter.

Jag tänkte visa upp några av mina gamla favoriter här på bloggen. Till exempel den här, som kom skrevs redan på mitten av 1960-talet!Så här skriver Wikipedia om "Dani Futuro":
Spansk science fiction-serie skapad av Carlos Giménez och Victor Mora på 1960-talet. Handlar om en tonårskille, Daniel, från mitten av 1900-talet som överlever en flygkrasch i arktis men blir så nedkyld att hans livsfunktioner avstannar. Några århundraden senare hittas han och en läkare vid namn Doktor Dosian lyckas väcka upp honom igen. Han når snabbt stjärnstatus som "Dani Futuro - pojken från forntiden" och tillsammans med doktor Dosians dotter Iris ger han sig ut på äventyr i galaxen. Temat för samtliga berättelser är fred, miljö och vikten av förståelse mellan olika kulturer.
Album utgivna på svenska:
 • Rymdkyrkogården
 • På främmande världar
 • Elden från himlen
/Oskar.

PS. Gillar du några "gamla" serier? Skriv gärna en kommentar!

5 kommentarer:

 1. Spirou! Jag älskade Spirou som liten! Fast jag hade fler Tintin-album än Spirou-album... Och så var jag tokförtjust i Modesty Blaise. Tyckte hon var den coolaste serie-tjejen någonsin!

  Faktiskt, pinsamt nog, så gillar jag fortfarande ur-gamla Prins Valiant. Fast den serien inte ens har några pratbubblor alls.

  SvaraRadera
 2. Carromic! jag tänkte precis skriva Spirou jag också. jag har i och för sig inte lyckats läst en hel seriebok än så att jag kommer ihåg vad den handlade om ,men jag tycker den är bra ändå :P jag ,eller pappa, äger ett trasigt ex. den är lite tråkig att läsa när halva historien är borta. :(

  jag är förövrigt väldigt förtjust i Marsupilamien :) jag har tillochmed gjort en egen Marsupilam (en amigurumi) som jag är sjukt stolt över.

  en annan serie jag har läst och tycker är lite halv rolig är Finn och Fiffi. just nu vet jag inte var någon av tidningarna är men jag ska gå och leta reda på dem nu, typ. :P

  SvaraRadera
 3. Haha, tänkte ha Spirou som min favoritserie #2!

  /Oskar.

  SvaraRadera
 4. Älskar Tintin, muminserierna, Modesty Blaise och såklart en till jag inte kommer ihåg namnet på.

  SvaraRadera
 5. Antagligen kommer du aldrig läsa det här, men om du säger några detaljer om serien du inte kan namnet på kanske någon känner igen den.

  P.S. Finns det planer på album med tidningsserierna med BB?

  SvaraRadera