måndag 5 december 2011

SVAR PÅ FRÅGOR!

Hejsan!

Dags att besvara lite frågor som ni har om tävlingen! Men innan dess så tänkte jag att vi skulle titta på reglerna som står skrivna i KP-artikeln och så ska jag förklara lite om varje regel. (eftersom vissa av dem kanske var lite svårtolkade)


1. Figuren måste vara en tjej.
Tja, inte så svårt att förstå. Om ni ritat en Kille kan ni inte vinna. Figuren vi söker ska vara en tjej.


2. Hon ska vara jämngammal med resten av gänget (men ingen exakt ålder spelar någon roll).
Alltså, om ni ritar en liten bäbis-tjej eller en tjej som typ är över 18 år kommer ni inte vinna. Hon ska se ut som om hon kan gå i samma klass som nån av Emil, Amir, Amanda, Siri eller Håkan.

3. Hon ska vara olik Amanda och Siri, både till utseendet och sättet.
Till exempel: om ni ritar en tjej med långt, rakt orangt hår i snebena som är superik och har ett ton husdjur och jämnt är glad – så vinner ni inte. Det låter ju som Amanda både rill utseendet och sättet. Det är kombinationen av utseende och personlighet som gör Amanda till Amanda. Ni kan naturligtvis göra en superik figur, till exmpel, eftersom Amanda inte är den enda i världen som har en massa pengar. Men då bör hon ju inte se ut som Amanda oxå, eftersom det blir för likt.Sen finns det några riktlinjer i tävlingen som är följande:


1. Rita din figur i helfigur och helst i färg.
Inre så svårt att förstå. Vi vill ha en figur i helfigur, inte ett porträtt bara, och störst chans att vinna har du om din figur är i färg.

2. Föreslå ett namn och ge en kort beskriving av karaktärens personlighet och intressen.
Ni får alltså hitta på ett namn åt henne, beskriva lite kort vem hon är, hur är hennes personlighet och vad hon tycker om/inte tycker om att göra. Skriv alltså lite kort om henne, typ favoritfär, hobbies, familj(om ni vill), är hon lat? Sportig? Samlar på filmposters? Gillar hundar? Har godisförbud?


Här kommer nu era frågor!


Måste man färglägga figuren som man skickar in, eller kan man bara skriva en kort beskrivning av vilka färger figuren ska vara i? Jag är inte så bra på att använda mina markers så färgen kletar ut sig lite grann. Jag kan inte färglägga i datorn.
Nej, man måste inte färglägga, men du har nog större chans att vinna om du färgar din figur!

Hur mycket ändrar du på den figuren som vinner?
Så lite som möjligt! Men jag kommer naturligtvis att rita den i min stil, så att den passar in med resten av Bleckmossen-gänget!

När presenteras vinnarna i Bleckmossen tävlingen i KP?????
Hmmm, jag vet faktiskt inte. Men rätt snart efter att tävlingen är klar, och absolut innan jul! Vi kommer naturligtvis att publicera vinnarna även här på bloggen!

Asså jag har jätte bra idéer men är skit dålig på att rita!!!! Måste man vara superbra????
Nej, meningen är att man ska designa en ny figur, så det är kombinationen av en intressant teckning och fantasin om figuren som vinner. Inte bara den som ritat snyggast.

Måste det vara en manga? Eller kan man rita en snygg karaktär som inte är manga och ändå så går den att göras om?
Ja, det går jättebra! Det måste absolut inte vara manga.

Kommer du att göra om personen som man skickar in så att den blir snyggare? För jag är dålig på att måla manga!
Jag kommer att rita den i min stil sen. Jag kommer använda vinnaren som en mall, en design för hur den ska se ut (typ hårfärg, vilken frisyr och så) men den kommer se ut att passa in i Bleckmossen-serien.

Måste man premunera på KP för att vara med i tävlingen?
Nej.

Finns det någon ålders gräns?
Du får inte vara över 18.

Kan man rita på datorn i tex Photoshop?
Absolut! Du får rita din figur hur du vill! Datorn, akvarellfärg, färgpennor, blyerts... du väljer!

Kan man använda siri mallen du lade upp på bloggen??? För, som sagt, jag är usel på att rita!!!! :3
Nej, tävlingen går ju ut på att du ska designa (rita och fundera ut figurens personlighet) så det vore ju att fuska. Men tänk på att det inte bara handlar om att rita snyggast utan om att oxå ha bra idéer till utseendet och personligheten! Alla har en chans att vinna!


Spelar det någon roll alls om karaktären är till exempel blyg eller utåtriktad, etc etc?
Ja, ni bestämmer ju vilken personlighet hon ska ha, så det kommer spela roll i serien!

Ska man själv hitta på karaktärens personlighet och bakgrund eller har ni bestämst hur hon ska vara till sättet redan? ^^
Ja, det ska man. Vi har inte bestämt något om hennes personlighet alls! Men vi har däremot planerat för hennes och hennes äventyr....

Jag undrar, hur pass mycket är det okej att man kommer på? Lite som över säger, bakgrund och sådant? Familj? Får man hitta på sådant? Och hur lång ska beskrivningen vara ungefär?
Javisst! Det ingår i tävligen att hitta på lite bakgrund till henne, men gör det inte för långt. Fokusera på det som är viktigt – som vad hon gillar/ogillar, hobbies och sånt.

Hej! Får karaktären ha ett husdjur, typ hund?
Ja, ni bestämmer sånt.

Kommer den vara med i ett avsnitt eller typ i resten av serien? 
Hon kommer vara med i en hel rad avsnitt, och antagligen bli kvar i resten av serien. Precis som tidigare vinnare av en sån här tävling; figurerna Joen och Cassandra.

Hur gamla är Siri, Amir, Emil, Amanda och Håkan?
Vet inte.

Måste man rita den i olika kläder, typ vinterjacka, baddräkt och sånt eller bestämmer ni det?
Det måste du inte, rita henne i ett par kläder du tycker passar så ser vi vad hon har för stil. Men du får förstås rita henne i flera olika kläder om du vill!

Är det redan bestämt hur hennes familj ska se ut, elr går det bra att man gör en egen liten familia åt na~?? :3
Det går jättebra att hitta på en familj åt henne!

om man får göra familj kan man komma på personlighet och namn till de???
Ja, det får man, men glöm inte bort att det är hon som är den viktiga figuren och spendera förmycket tid på att beskriva folk/djur runt omkring henne.

Vilka personuppgifter ska man ha med tillsammans med sitt bidrag? Hur kontaktas vinnaren?
Det är upp till Kp-redaktionen att kontakt vinnaren så jag vet faktikst inte. Men din egen adress och namn är bra att skicka med så de vet vart de ska skicka priset om de vinner. Och er mail-adress eller telefonummer om de bestämmer sig för att tala om i förväg.

Kan man skicka in en beskrivning på hur man skulle vella att karaktären ska vara och se ut om man inte är så bra på att rita?
Nej, tävligen handlar om att designa ett egen figur och där ingår det att rita.

Asså, måste man färglägga+måste det vara för bra?
Nej du måste inte färglägga, fast du har nog större chans att vinna om du gör det. Och som sagt tidigare så måste det inte vara värsta bästa bilden – det ska vara en design, en slags mall som jag kan utgå ifrån då jag ritar figuren senare i bleckmossen-serien.

kan två personer göra en karaktär tillsammans och bidra???
Ja, men om ni vinner så får ni bara en vinst.

Kommer juryn att vara mer överseende gentemot yngre tävlare? Har åldern någon som helst inverkan på resultatet?
Nej, vi som jury kommer inte veta varken era namn, kön eller åldrar då vi tittar på era bilder. Så vi kommer inte ha nån aning alls om sånt.


Hoppas det där hjälpte lite grann!

//Carromic

19 kommentarer:

 1. Mycket klargörande! Tack så jättemycket, dags att rita då...

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för svaren!

  Det ända som gör mig lite orolig just nu är att jag har ritat en hund, men jag ritade av den från en riktig hund på en bild, är det okej?

  SvaraRadera
 3. Ja, det är okej, eftersom du använde ett foto som inspiration. Om det hade varit någon annans TECKNADE bild så hade det inte varit okej. Och man måste ju få titta på bilder av riktiga djur, eftersom det kan vara svårt att direkt ur minnet rita en vis ras. Dessutom är det ju din figur och inte hunden, som är den viktiga.

  SvaraRadera
 4. Gäller detsamma för poser, då? Om jag till exempel inte vet hur jag vill att min karaktär ska stå.
  Fast det förstås, jag skulle kunna kombinera... Hmmm.

  SvaraRadera
 5. Du kann ju be nån du känner ställa sig i den pose du vill ha på din figur och rita av.

  SvaraRadera
 6. Smart, tack så mycket! ^^ Fast jag löste problemet.

  SvaraRadera
 7. Får man vara arton eller måste man vara sjuttton eller yngre?

  SvaraRadera
 8. Eftersom KP riktar sig till barn och ungdomar (och KP sitter med i juryn och håller själva täävlingen) så får bara barn och ungdomar delta. Vuxna får inte delta. Vuxen räknas man som när man blir myndig - det vill säga 18 år. så 17 och nedåt går bra...

  SvaraRadera
 9. Ja tack! Det hjälpte jätte mycket även fast jag icke har stält någon fråga. Men jag hade ett par frågor som susade runt i min hjärna.

  SvaraRadera
 10. Det här är inte precis en fråga, mer ett tips till dig. Det blir så dålig kvalité på bilden om man sparar i JPEG format, men om man sparar i PNG blir det mycket bättre! Du kan ju prova! :)

  SvaraRadera
 11. Vanligt även bland professionella tecknare att be sina kompisar/inhyrda modeller posera vad jag vet.

  SvaraRadera
 12. Hm, yay för att ställa frågor efter frågestunden..! `:D
  Oh well...
  Blir det HEMSKT DUMT om personlighetsmallen sträcker sig runt en halv A4:a..? ^^´

  SvaraRadera
 13. SKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIT!
  JAG GLÖMTE SKRIVA ADRESS! KATASTROF! och jag har redan postat den...., men den har väl chans att komma med som seriefigur iaf??

  SvaraRadera
 14. Om man skickar med e-post, borde man skriva namn och adress lite snyggt längst ner på meddelandet eller räcker det med att ni har e-post?:>

  SvaraRadera
 15. jag vet att det nt är lönt nu, men jag ritade figuren "Chloe", färglada kläder och brunt hår, rosett. iaf så är min adress: Emilia Pettersson klastorps by 116 432 91 VARBERG. jag skriver den iaf, för man vet ju aldrig, men jag kmr troligen nt ha så stor chans, eftersom jag glömde adressen :(

  SvaraRadera
 16. jag ritade figuren "Chloe. Färglada kläder, brunt hår m rosett. Jag har ingen chans, men i af, min epost är emiliapetersson@spray.se

  jag har nog ingen chans för jag glömde skriva adress i kuväret :´( :(((((((((((((((((((((

  SvaraRadera
 17. Emilia, jag håller tummarna för dig. Haha.

  SvaraRadera