onsdag 15 februari 2012

Ett brev från Sanna....

Idag fick jag ett brev från Sanna, en tjej som har fått en uppgift i skolan att skriva om nån som tecknar. Gissa vem hon valde? Just det - Carromic! Och mitt i att jag höll på att svara på Sannas mail så tänkte jag att det kanske finns andra som oxå vill veta svaren på hennes frågor. Så nu postar jag dom här! Varsågoda:


Hej! 
Jag heter Sanna och kommer från Arvika. 

Just nu sitter jag på en bildlektion och vi ska skriva om en konstnär som inspirerar oss, och då tänkte jag direkt på dina bilder!

Jag skulle bli jätteglad om du kunde skriva lite information om dig:
1.När och var du är född?
2. Vad har du för bakgrund?
3. Vad fick dig att börja måla?
4. Varför målar du just det du gör?
5.Har du någon konstnär du blir inspirerad av?
6. Har du något tips ur man kan gå till väga att bli bättre att måla som du?


Jag skulle bli jätteglad för svar! Tack//sannaHejsan Sanna!
High-five för dalarna! Jag kommer oxå därifrån!
Här är lite svar på dina frågor:

1.När och var du är född?

Jag är född den 12 september 1983, det vill säga jag är 28 nu och fyller 29 i september. Jag är född i Falun och bodde där fram till året jag fyllde nitton. Så ja, jag pratar lite dalamål och folk brukar kommentera på det.

2. Vad har du för bakgrund?

På Gymnasiet gick jag på Estetiska Programmet, med inriktnig mot teater. (så jag lärde mig en hel del om att skriva manus och om pyskologin bakom historier där. Sånt som jag fortfarande använder idag). Efter gymnasiet kom jag in på KY-utbildningen (KY står för Kvalificerad Yrkesutbildning) Serie och bildberättar-programet i Hofors och gick där två år. Samma utbildning ligger numera i Gävle och är en del av Gävles högskola. Det är en av Sveriges serietecknar-utbildningar. Efter Serietecknarskolan  så började jag teckna lite bilder till Kamratposten, men inte jätteofta. För varje gång KP hade med bilder av det jag tecknat så hörde många läsare av sig och tyckte att dom var fina - vilket gjorde att KP köpte in fler bilder. Jag hat oxå gått tre år på Mälardalens Högskola i Eskilstuna, på ett program som heter Informations Design med inrikting mot informativ illustration. Där lär man ut hur man tecknar ritningar, layout, grafisk design, grafik, biologisk illustration (såna bilder där man ser blommor ritade i microskåp, t.ex. och hur celler ser ut i genomskärning. Hur man kan göra sånt på ett vettigt vetenskapligt sätt.), teknisk illustration (t.ex hur man tecknar upp en 3d-bild av ett flygplan utifrån en ritning av ett flyplan) och mycket annat. Första året på skolan så startade jag ett eget företag som jag kallar Carromic, samtidigt som jag gjorde det fick jag i uppdrag att börja teckna serien Bleckmossen Boyz. Och sen dess har det rullat på. När jag slutade på Eskilstunas Högskola så började jag jobba heltid på mitt företag.


3. Vad fick dig att börja måla?

Ingen aning. Jag har målat sen jag var en liten bebis och kunde hålla i kritor. Jag har helt enkelt hela tiden tyckt det var kul och därför fortsatt. Jag har definitivt INTE alltid varit den som varit bäst på att teckna, men jag har alltid varit en av dom som varit mest ambitiös. T.ex om fröken sa åt oss att rita en Riddare så ritade jag även hans häst, hans borg, en stor skog och några får. (och antagligen en rolig nunna som red på en elefant i bakgrunden, eller nåt annat småtokigt!)

Bild av Alphones Mucha. Det här är faktiskt
en gammal reklam för cigaretter. Jag gillar bilden, men
inte cigaretter! Cigg är dålig och luktar illa!

4. Varför målar du just det du gör?

Min stil är nåt som växt fram, inspirerad av det som jag tycker är snyggt. Men jag kan rita fotorealistiskt eller nån helt annan stil en den man vanligen ser mig rita. Den stil jag har är något som jag arbetat fram och föredrar. Varför jag valt just att teckna serier är för att jag gillar att berätta historier med bilder.


5.Har du någon konstnär du blir inspirerad av?

Oj, tokmånga! Men om jag ska välja en person som räknas som konstnär så skulle jag nog säga Tjekiska konstnären Alphonse Mucha. Han gjorde en hel del fina saker då han levde och var en av pionjärerna inom en konststil som kallas Art Noveau, som var väldigt populär i början av 1900-talet. Vår svenske Carl Larsson (som bodde strax utanför Falun) var själv väldigt inspirerad av Mucha. Jag blir oxå väldigt inspirerad av arkitektur, särskilt mordern. Om jag var tvungen att välja ett annat yrke än serietecknare och illustratör så skulle jag nog gärna vara en arkitekt. (fast dom måste vara jätteduktiga på matte, fysik och material-lära, vilket jag tycker är svårt!)

6. Har du något tips ur man kan gå till väga att bli bättre att måla som du? 

träna! Ge inte upp men glöm inte att ha kul! Leta efter tips på nätet, MEN kom ihåg att tips bara är tips - tycker du själv att dom är dåliga så strunta i dom! Det finns inget direkt rätt eller fel, du måste själv avgöra hur du vill utveckla din stil. Som i manga tycker vissa att ju större ögon desto bättre, medan andra vill ha mindre mer naturliga ögon. Det är en smaksak! Träna genom att rita av din favoritfigur nån gång, men fastna inte på att det måste bli exakt likadant!jag hoppas det hjälpte lite grann! Lycka till med uppsatsen!


//Carromic

2 kommentarer:

  1. Tjena mittbena! jag har typ exakt samma uppgift på bilden som Sanna har, men jag har att man ska välja en bild på nätet som man sedan ska återskapa på ett eller annat sätt, samt skriva lite om illustratören. I sista sekunden kom jag på dig Carromic, därför tackar jag varmt för denna intervjun!

    SvaraRadera
  2. High five för estetiska programet inrikning teater :D

    SvaraRadera