onsdag 16 juli 2014

Matsvinn

Vet ni vad Matsvinn är? joo... Matsvinn är mat som slängs i onödan, dvs sånt som vi kunde ha ätit upp men helt enkelt inte gjorde det. Till exempel om man tagit en alldeles för stor portion och inte orkar äta upp. Visst händer väl det ibland? Fast egentligen är det ju bättre att ta mindre portioner och istället ta två gånger om man är hungrig.

I Sverige slänger vi minst 1 miljon ton mat varje år, och mycket av den maten är så kallat matsvinn - mat som vi kunde ha ätit. Det är förstås både slöseri med pengar och duglig mat, men det påverkar öäven naturen. Bilar som fraktar mat måste åka med en massa mati onödan och släppa ut avgaser och när man odlar olika typer av mat så släps det faktiskt ut en massa växthusgaser... och om man nu inte äter den maten utan bara slänger den så släps ju dom ut i onödan.

Folk som tänkt på detta och vill göra det bättre ä Haninge Kommun - dom vill hjäpla sina skolar att inte slänga så mycket mat. Men HUR? tänkte dom. Tja, dom råkar vara stora Manga-fans, så nu sitter jag här idag och gör lite Matsvinn-serier åt dom. Det är rätt kul faktiskt och jag får veta en massa olika intressanta fakta om matsvinn. Jag känner att Samine skulle tycka det är var jätteviktig och intressant! Hon är ju värsta miljökämpen! (fast hemma hos Amir är det nog inte mycket Matsvinn. Hans pappa lagar ju sjukt god mat så jag kan tänka mig att dom äter upp precis allt jämnt!)


Om nån av er som läser Bloggen går på låg, mellan eller högstadiet i Haninge så kommer ni få se mina serier och bilder i era skolor nu till hösten!


//Carromic
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar