fredag 1 augusti 2014

NördFredag: BJD

BJD-docka som nästan ser ut som en
riktig människa!
Här har man öppnat huvudet på en BJD för att byta ögon.
Idag pratar vi om BJD-Dolls!

BJD-dockor är nåt som ni säkert sett nån gång, om ni gillar manga och anime. Antigen på riktigt eller på internet. Det är rätt stora dockor, (några så stora som 40 cm långa) gjorda av en sorst special plast och som många människor samlar på. BDJ, eller ABDJ, står för Ball Joint Doll (eller Asian Ball Joint Doll) - det betyder kul-ledade dockor. En kul-led är en lite kula som sitter på dockan i varje led, t.ex vid knän och armbågar, så att man lätt kan vrid och vända på armar och ben och ställa docka i olika ställningar.

Dockorna är dock inte till för att leka med, utan är samlarobjekt. Dom kan också vara väldigt dyra, från 500-700 kr upp till flera tusen!

Det roliga med dom här dockerna är att inte bara finns det miljoner olika kläder att köpa till dom, utan man kan faktiskt ändra precis allt på dom! Man kan köpa nya ögon i olika färger (varför inet gula kattögon med streck i?) olika hår i alla möjliga färger, fjärlisvingar. byta händerna till demon-händer med långa klor på eller ett helt nytt huvud!  På så sätt kan samlarna av dessa dockor göra dom helt unika.

//Carromic


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar